In het voorbijgaan - Zeven eeuwen bouwen langs de Noord/Zuidlijn

In het voorbijgaan - Zeven eeuwen bouwen langs de Noord/Zuidlijn

Auteur: 
Gabri van Tussenbroek
Uitgeverij: 
Thoth, Uitgeverij
ISBN: 
9789068686647
€19,50
Beschrijving: 

Sinds 1 april 2003 bouwt Amsterdam aan de Noord/Zuidlijn, een project dat regelmatig de landelijke pers haalt. Onderbelicht aan de bouw is dat de oude huizen en andere gebouwen van de stad hierbij blijven staan.

In het kader van de aanleg van de Noord/Zuidlijn onderzocht Bureau Monumenten & Archeologie vier jaar lang de gebouwen langs de lijn tussen Centraal Station en Weteringcircuit. Gebouwen van honderden jaren oud, die sindsdien werden veranderd, getransformeerd, soms gesloopt en weer herbouwd.

Het tracé langs de Noord/Zuidlijn laat zien hoe Amsterdam al honderden jaren ruimte biedt voor ontwikkeling en gebruik, zonder daarbij van zichzelf te vervreemden. Dit gebeurde ondanks ingrijpende functieveranderingen, infrastructurele maatregelen en sociale verschuivingen. De mechanismes die bij al die veranderingen van invloed zijn, worden in een inleidend essay uit de doeken gedaan. Een verrassend fotodeel toont de veranderingen die zich in de afgelopen honderdvijftig jaar hebben voltrokken.

Uitgave in samenwerking met Bureau Monumenten & Archeologie, Amsterdam en de Dienst Metro van de gemeente Amsterdam